Gyógyszerformák összetételének tervezése és optimalizálása

SZILÁRD GYÓGYSZERFORMÁK


Deformálhatóság vizsgálata
(plasztikusság, elasztikusság) (excenteres tablettázógéppel) (kiindulási alapanyagok)
  • anyag(ok) előkészítése
  • préselés (3 különböző préserővel [5-10-15 kN])
  • adatok rögzítése
  • képek rögzítése (opcionális)
  • eredmények értékelése
  • adatok, képek CD-re rögzítése

Munka elvégzésének időtartama: min. 5 óra/minta (mintánként 20 erőgörbe/préserő felvétele)
Minimális feldolgozható anyagmennyiség: 200,0 g

Felelős:
dr. Sovány Tamás, t.sovany@pharm.u-szeged.hu


Tablettázhatóság vizsgálatok
(excenteres tablettázógéppel) (tablettázni kívánt keverékek)
  • anyag(ok) előkészítése
  • préselés (3 különböző préserővel [5-10-15 kN])
  • adatok rögzítése
  • képek rögzítése (opcionális)
  • eredmények értékelése
  • adatok, képek CD-re rögzítése

Munka elvégzésének időtartama: min. 5 óra/minta (mintánként 20 erőgörbe/préserő felvétele)
Minimális feldolgozható anyagmennyiség: 200,0 g

Felelős:
dr. Sovány Tamás, t.sovany@pharm.u-szeged.hu


Tablettázhatóság vizsgálatok
(rotációs tablettázógéppel) (tablettázni kívánt keverékek)
  • anyag(ok) előkészítése
  • préselés (3 különböző préserővel [5-10-15 kN])
  • adatok rögzítése
  • képek rögzítése (opcionális)
  • eredmények értékelése
  • adatok, képek CD-re rögzítése

Munka elvégzésének időtartama: min. 5 óra/minta (mintánként 20 erőgörbe/préserő felvétele)
Minimális feldolgozható anyagmennyiség: 600,0 g

Felelős:
dr. Sovány Tamás, t.sovany@pharm.u-szeged.hu


MIKROKAPSZULÁZÁS


Mikrokapszulázás porlasztva szárító berendezéssel
(BÜCHI B-191)
  • anyagelőkészítés
  • polimeroldat előállítás
  • oldat/emulzió/szuszpenzió/diszperzió előállítás
  • szárítás
  • adatrögzítés (magyar/angol jegyzőkönyv)
  • értékelés

Munka elvégzésének időtartama: kb. 5 óra/minta (200-300,0 g)


Felelős:
dr. Sipos Péter, siposp@pharm.u-szeged.hu


Példák a bevonás / mikrokapszulázás műveletére (BÜCHI AG, Switzerland):

1. Élelmiszer
Gyümölcskoncentrátum (málna, narancs) - maltodextrin (2:8)
Invertcukor (datolyapép) - laktóz (1:1)
Feketeribizli-lé - maltodextrin, Szójaolaj - maltodextrin / zselatin
Cukor / zsír keverék - maltodextrin / gumiarábikum (25:15:50:10)

2. Kozmetikum
Aroma Gyümölcsaroma (eper, narancs) - maltodextrin / gumiarábikum (1.5:1.5:3)
Növényi (kardamom, kömény, fahéj, narancs)-olaj - maltodextrin / gumiarábikum (1:20:39)
Parfümolaj - maltodextrin / gumiarábikum (1:2:1)
Habfürdő - Nátrium-klorid (1:2)

3. Gyógyszerészet
Karotinoid - zselatin (40:60)
Gvajazulén - maltodextrin / gumiarábikum (1:2:1)
Sztreptokokkusz - alacsony zsírtartalmú tejpor / glükóz / zselatin (1:1:1:3)